Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ember-Táj-Csillagok vándorkiállítás

„Hortobágy, dicső rónaság, te vagy az Isten homloka” – kiált fel Petőfi Sándor. Jól kifejezi a puszta és a „töretlen látóhatár” élményét a ma is használatos szlogen: „Hortobágy: ahol az ég a földet éri”.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a projekt megvalósítása során a megyei értékekre alapozva vándorkiállítás szervezését vállalta. Az interaktív fotókiállítás témája a hortobágyi pásztorélet és a csillagoségbolt parkok (asztro-tájképek) bemutatása. A 30 db A1 méretűre nagyított fotó bemutatása a megye 15 településén 2021.09.01.-2022.12.31. között tekinthető meg.

A régi kultúrák, eleink, őseink nagyon szorosan kötődtek a természet ritmusaihoz, a változó hosszúságú nappalok és éjszakák, az évszakok változásaihoz. Szűcs Sándor írja a Pusztai krónikában, és ez szépen összefoglalja a pásztortudomány lényegét: „csak pásztormódra tájékozódtak, csillagok állásából a föld, a fű milyenségéből.” A kiállítás képei ízelítőt adnak a pásztortudás népi csillagászathoz kapcsolódó elemeiből, Hortobágy és más csillagoségbolt-parkok éjszakai tájképéből. A bolygók, a Hold, a Nap és a csillagok, mint tájékozódást és időmeghatározást segítő égitestek alapvető szerepet játszottak az évezredek óta itt legeltető pásztorok életében, ünnep- és hétköznapjaiban, mítoszaiban, a tér és időbeli tájékozódásukban és az időjóslásban. A pásztorok –akik az éjszakát is a jószág mellett töltötték, jól ismerték a csillagos eget, megfigyelték az égitesteket és tájékozódásukban, időmérésükben használták az éggömb forgását: „Az órát a csillagok menetiről tudták”. A csillagok és bolygók mellett ismerték az égbolt más jelenségeit is, és gazdag hiedelemvilág fűződik ezekhez is. Ilyenek pl. a hullócsillagok és a Hold változásai. Hortobágy mellett hazánkban még két csillagoségbolt-park van: a zselici (alapítás 2009) és a bükki (alapítás 2017). A csillagoségbolt-parkok hálózatának tagjai ma már az egész világon megtalálhatók. Ilyen a La Palma szigetén található csillagoségbolt rezervátum. A csillagoségbolt-parkok óvják a természetes éjszakai tájképet, ezzel a pásztorok csillagos egét, rajta a Tejút látványával megmutathatjuk a mai ember számára is, és egyben biztosítékai annak, hogy az utánunk jövő generációk is láthassák innen a Tejutat és az érzékeny biológiai sokféleség se sérüljön.

A kiállítást már láthatták a Nádudvaron, Komádiban, Hajdúböszörményben, Nyírmártonfalván, Hajdúszoboszlón, Nagyrábén, Tiszacsegén, Sárándon, Földesen, Hajdúsámsonban, Biharkeresztesen és Polgáron élő lakosok.

Várjuk azoknak a településeknek a jelentkezését, melyek szívesen bemutatnák interaktív kiállításunkat, amely minden korosztály számára esztétikai, művészeti élményt nyújt, a hagyományőrző és közösségformáló értékek közvetítésével egyidejűleg.

Galéria

Ember_taj_csillagok_kiallitas_szoveg
Ember_taj_csillagok_kiallitas_szakmai_anyag
Ember_taj_csillagok_kiallitas_koncepcio
Ember_taj_csillagok_kiallitas_kiallitas_kepek
Ember_taj-csillagok_eloadas

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: A hajdú hagyományok nyomában
Megosztás: